Časopis Nota Bene ponúka v uliciach Popradu trinásť bezdomovcov

05.10.2005 Poprad

Poprad 4. októbra (TASR) - Časopis Nota Bene začali dnes predávať aj v uliciach Popradu. Ponúknutú príležitosť využilo zatiaľ trinásť z osemdesiatich evidova...
Poprad 4. októbra (TASR) - Časopis Nota Bene začali dnes predávať aj v uliciach Popradu. Ponúknutú príležitosť využilo zatiaľ trinásť z osemdesiatich evidovaných bezdomovcov.

\"Nájom išiel hore, pranie tiež, tých 200 korún, čo nám podvýšili ani nepocítime. Aspoň takto si človek privyrobí, keďže som v hmotnej núdzi. Každá koruna je dobrá, \" uviedla pre TASR pani Pavlína. Ju i ďalší tucet predajcov Nota Bene prišiel pod Tatry povzbudiť Ján Bilský z Občianskeho združenia Proti prúdu. Priznal, že najradšej má jún, pretože pred dvoma rokmipráve v júni sa mu podarilo predať 107 časopisov. V tomto roku rekord prekonal takmer o tretinu, keď za jediný deň predal 157 výtlačkov na frekventovanej Hlavnej železničnej stanici v Bratislave.
Projekt OZ Proti prúdu pomohol už možno stovkám ľudí. Nie všetci vydržali. Skalní berú predaj časopisu ako svoje povolanie. \"Ľudia sú zvedaví, často sa pýtajú, prečo sme tam. Mnohí si vymyslia \"ciťák\", nejakú báchorku. Je to každého osobná záležitosť, tajná komnata, \" konštatoval Bilský.
Predajcovia dostanú mesačník Nota Bene za 15 korún a ponúkajú za 30 korún. Výsledky ankety medzi čitateľmi potvrdili, že vyše 40 percent ľudí kupuje časopis preto, aby pomohlo človeku bez domova. Časopis Nota Bene vznikol v roku 2001 v Bratislave. Predáva sa tiež v Nitre, Prešove, Košiciach, Banskej Bystrici, Nových Zámkoch a odo dneška aj v Poprade.
 

Vyberte región

mark